Invata sa deosebesti tipurile de plastic cu ajutorul codurilor

coduri pentru produsele din plastic

Atunci cand vine vorba despre cumpararea unor bauturi in sticle de plastic, de multe ori nu verificam nici macar data de expirare. Cu toate ca nu pare atat de important, chiar si sucurile sau apa au o data de expirare, inscrisa chiar pe ambalajul din plastic.

Insa, ce este si mai important de verificat sunt codurile stantate pe ambajalul sau eticheta oricaror sticle din plastic, care atesta compozitia materialului din care este facut recipientul. De ce este important sa verificati acest lucru? Ei bine, cu toate ca plasticul poate parea un material versatile, nu toate tipurile sunt la fel de sanatoase pentru a fi folosite in industria alimentara. Cu toate acestea, ele se folosesc si depinde de dumneavoastra sa le deosebiti si sa renuntati la ele. La nivel global se consuma in fiecare minut circa un milion de pungi din plastic, cat si sticle, pahare, bidoane, casolete si tacamuri.

Ce semnifica codurile de pe sticlele din plastic?

Numerotarea produselor plastic se face cu coduri, sub forma de cifre, de la 1 pana la 7. In mod general, codurile 1,2,4 si 5 sunt mai putin nocive decat 3,6 si 7. Iata ce seminifica fiecare.

  1. PET-ul este materialul polietilen tereftalat, fiind nu doar cel mai utilizat, ci si cel mai sigur pentru produsele alimentare. Acesta poate fi gasit in general pe sticlele de apa, suc, ulei sau lapte. Cu toate ca in sine plasticul nu este atat de nociv, el este un mediu propice bacteriilor, motiv pentru care nu trebuie pastrat prea mult timp.
  2. HDPE este tot un polietilen, insa de mare densitate, fiind folosit pentru ambalaje si pungi, fiind in acelasi timp de o rezistenta mare. Acest cod este inscriptionat pe produse precum lactate si cosmetice. Acest tip de plastic prezinta un risc scazut de a patrunde in produs.
  3. V (PVC) este considerat periculos pentru bebeluri. Folosit pentru dopuri, caserole si tuburi de sampon, contine DEHA, un ingredient care confera flexibilitate, insa poate fi nociv pentru ficat, iar, in timp, poate produce cancer.
  4. LDPE este un plastic cu rezistenta termica crescuta, atat la temperaturile mari, cat si la cele scazute, motiv pentru care il veti intalni la majoritatea produselor congelate, dar si la anumite sticle.
  5. PP (polipropilena) este un material inofensiv, folosit pentru majoritatea paharelor, farfuriilor si tacamurilor de unica folosinta.
  6. PS (polistiren) folosit de asemenea pentru farfurii si tacamuri, poate fi periculos, deoarece la contactul cu substante fierbinti sau atunci cand este incalzit elibereaza stiren, care poate fi o substanta foarte toxica.
  7. Alte tipuri de mase plastice

produsele inscriptionate cu cifra 7 sunt interzise in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, cu un nivel ridicat de bisfenol, poate provoca cancer la prostate si la san.

Verificati cu atentie codurile de pe produsele plastice pe care le cumparati, cu ajutorul acestei legende, fie ca este vorba despre produse alimentare sau nu.

Share this post

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Niciun produs în coș.