Mase plastice – ce sunt si ce contin?

mase plastice uzuale

Se numesc mase plastic acele materiale care sunt produse pe baza de polimeri. Acestea au beneficiul de a fi foarte maleabile, capatand la incalzire orice forma se da, pe care o pastreaza dupa racire. Aceste tipuri de mase plastice sunt in topul produselor din materiale polimere, dupa cantitatea anuala de productie.

Masele plastice contin mai multe elemente, iar substanta polimera este folosita pe post de liant, impreuna cu:

  • Material de umplutura: faina de lemn, azbest, fibre de sticla
  • Plastifianti: esteri cu punct inalt de fierbere, sporind elasticitatea si reducand fragilitatea
  • Stabilizatori: antioxidanti, fotostabilizatori pentru pastrarea proprietatilor in timpul prelucrarii.

Mase plastice – caracteristici

Exista un motiv pentru care masele plastice au ajuns sa fie folosite masiv in atatea industrii, cat si in viata de zi cu zi. Iata care sunt doar cateva dintre caracteristicile acestora:

  • Densitate mica
  • Rezistenta mecanica mare
  • Stabilitate chimica mare
  • Proprietati termoizolante
  • Proprietati electroizolante
  • Maleabilitate

Exista doua tipuri de polimeri din care pot fi produse mase plastice: termoplastici si termoreactivi. In functie de materialul de baza, acestea pot deveni moi pentru a fi schimbata usor forma, aceasta pastrandu-se in stare stabila dupa racire, acesta fiind un plastic perfect pentru articole de gradina (termoplastici). De asemenea, aceastea pot fi foarte usor reciclate si refolofiste. De exemplu, daca un scaun din plastic cu polimeri termoplastic este rupt, acesta poate fi din nou incalzit, pentru a deveni din nou moale si a i se schimba forma.

Polimerii termoreactivi cauzeaza plasticul sa isi piarda elasticitatea, devenind nefuzibili si insolubili, motiv pentru care nu se poate realiza o alta prelucrare dupa cea initiala.

Cele mai raspandite mase plastice sunt sub forma de pungi si folii plastic, butoaie, bidoane, navete, europubele si containere de gunoi, europaleti, custi de transport si sticle pentru bauturi, in ceea ce priveste utilizarea in viata de zi cu zi.

Share this post

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Niciun produs în coș.